«Debunk» i Dagbladet: Konspiranoia etter 22. juli

Dagbladet, John Færseth: Konspiranoia etter 22. juli

I kommentarfeltet på fortsatte debatten. En annen av nettstedets faste bidragsytere hevdet at dette dreide seg om et bestillingsdrap på ordre fra Jens Stoltenberg, med det formålet å kvele et ungdomsopprør fra AUF med krav om boikott av Israel. På et annet nettsted hevdet en representant for «den norske Sannhetsbevegelsen for 11. september», at drapene «i likhet med terrorangrepene i London og New York» var begått av sionister.

Også internasjonalt har konspiranoiaen begynt å blomstre etter angrepet. Syndebukkene som nevnes er oftest Israel, Mossad eller «sionistene», noe som dessverre i mange kretser er en annen måte å omtale en gammel traver innenfor konspirasjonsfeltet: Jødene.

RED. ANM.: Undertegnede ser seg enig med John Færseth når han belyser ymse konspirasjonsteoriers spekulative og usannsynlige natur. Men han feiler i å differensiere sine observasjoner. Det finnes en anseelig mengde seriøs JFK-, RFK- og 9/11-research, som neppe bør sidestilles med Nyhetsspeilet-svada og Jones’ fanatiske conspiratainment.

Å røre alt inn i samme suppe er en uredelig, men dessverre klassisk eksersis.

Tilfeldighetsteorier (og forsåvidt inkompetanseteorier) er på den annen side allmenngyldige, hevder journalisten.

Grunnen til at jeg gjenforteller denne historien er at den på en enkel måte illustrerer en av grunnene til at konspirasjonsteorier oppstår: Vi mennesker har lett for å se agendaer, også der de ikke finnes. I tillegg kan konspirasjonsteorier paradoksalt nok gi en følelse av trygghet. Ved å se hendelser som resultat av en uhyggelig plan, slipper vi i det minste belastningen ved å måtte innse at verden i virkeligheten er et kaotisk sted der ingen egentlig har oversikt eller kontroll. (Uthevelse tilføyet)

En får neppe R i boka ved å forfekte tilfeldighetsteori som forklaring på all verdens viderverdigheter. Å mene at konspirasjoner aldri skjer blir like utopisk som å mene at alt som skjer skjer på bakgrunn av noe konspiratorisk.

Færseth er derimot av en annen oppfatning. Tilfeldighet oppå tilfeldighet oppå tilfeldighet oppå tilfeldighet oppå en god dæsj inkompetanse – og så videre – og man har en troverdig teori.

Hm.

Ja, det er mengder av konspirasjons-søppel på veven, og ja, det er masser av kultdyrkende konspirasjonsteoretikere. Men ikke bare det, og det å aldri skille snørr fra bart vitner om en vedvarende defekt i våre mediainstitusjoner.

Konspirasjonsteoritaggen er stigmatiserende og ekskluderer en stor gruppe mennesker og viktige tema fra det offentlige ordskiftet.

Færseth avslutter sterkt dog. Omenn noe, etter mitt syn, ironisk.

Åpenhet hele veien er derfor viktigere enn noensinne.

Reklamer

3 Responses to «Debunk» i Dagbladet: Konspiranoia etter 22. juli

  1. Goldman Peak says:

    takk for fin blogg, og kommentar ti bla bladets artikkel, dette var jo forventet..

  2. Anders says:

    Hei Goldman, og takk for hyggelig kommentar.

    Forventet ja. Utslitt standard-MO fra debunk-leiren, men det funker vel da. Fremdeles.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: