Kognitiv dissonans: Unngåelse, fornektelse & rasjonalisering

Dette er en oversettelse av TruthMoves «Cognitive Dissonance».

Kognitiv dissonans

Fornektelse og unngåelse er blant de viktigste psykologiske konseptene å forstå for «Sannhetsbevegelsen». Hva er det på det mentale plan som tillater folk å fortrenge klare indikasjoner på at vår moderne livsførsel er korrupt, uholdbar og ikke bærekraftig? Hva er det som gjør at mennesker ikke bryr seg?

Hvordan klarer folk å fortsette og leve som normalt når de hører at 50% av alle arter på Jorda vil være utryddet innen år 2100? Hvorfor uroer ikke slike fakta mennesker, og gjør de nysgjerrige nok til å begynne og studere dette nærmere selv?

Kognitiv dissonans relaterer til konseptet av å bli eksponert for informasjon, eller å ha opplevelser, som strider mot vår grunnoppfatning av hva vi vet. Teorien går ut på at våre sinn ikke alltid er rasjonelle eller fleksible når det kommer til å evaluere ukomfortabel informasjon, eller når vi stiller spørsmål ved vår overbevisning og tro.

Det fremgår av teorien at dissonerende kognisjoner vil gjøre at vi avfeier eller forandrer konfliktfylt informasjon, eller at vi vil forsvare den ene eller andre side – ikke nødvendigvis rasjonelt – for å gjenvinne psykologisk balanse. Dette er et viktig konsept å vurdere for å forstå hvordan mennesker stenger ting ute eller rettferdiggjør noe for seg selv.

Hvis det er en masse oppbygd psykologisk prestisje i en spesiell posisjon eller holdning, og solide bevis motstrider denne posisjonen, kan det være enklere – psykologisk – å forkaste den nye informasjonen, istedenfor å justere den allerede eksisterende struktur.

Du kan forestille deg hvor dypt forankret psykologiske strukturer kan være når et menneske er oppvokst i et spesielt land, system eller virkelighet. Om du vokser opp i USA (eller Norge) vil du absorbere en overveldende mengde beskjeder om hva som er sant, mulig og viktig.

Mange av disse beskjedene lagres underbevisst, og blir en del av vår grunnoppfatning av virkeligheten. Det er veldig vanskelig å stille spørsmål ved det fundamentale, når opponerende beskjeder kun kommer i små doser fra «ytterfløyen» (i dette tilfellet «de paranoide KTerene»).

Vurder disse to eksemplene:

 • Hvis du tror at din venn er pålitelig (en holdning du har bygd opp gjennom år av erfaring) vil oppdagelsen at din venn stjeler penger fra deg være en kognisjon som er dissonant. Resultatet av denne oppdagelsen kan være at du forsøker å avfeie eller minimere denne nye informasjonen. Kanskje du forteller deg selv at det hele var et ubevisst innfall, en spøk eller et uhell, eller at han var blakk, desperat eller ruset på narkotika. Du kan til og med forsøke å glemme at du i det hele tatt så det.
 • Ved å presentere nye, motstridene (dissonante) bevis angående 9/11, er det frustrerende hvordan mange mennesker umiddelbart begynner å frembringe rasjonalisering og unnskyldninger for å forkaste viktigheten av informasjonen. Man kan ofte være vitne til kognitiv dissonans i praksis når skeptikerene forsøker å unngå det psykologiske opprøret som finner sted når de blir presentert for de svært urovekkende implikasjonene 911-sannhet utgjør. Kollapsen av WTC7 er et interessant eksempel. Skeptikere vil etter all sannsynlighet forkaste dette beviset, isteden for å anerkjenne det mistenkelige faktum at myndigheter og media nær på har fortrengt destruksjonen av en tredje skyskraper fra den offisielle 9/11-forklaringen.

Konspirasjonsteorier synes å være det mest typiske «kognitiv dissonans-konseptet» i vår kultur. For mange mennesker truer idèer som at JFK ble drept av myndighetene, eller at krigen mot terror er basert på løgner, hele deres bevissthetskonstruksjon. Disse tingene kan ganske enkelt ikke være sanne, og mennesker vil strekke seg langt og ta i bruk irrasjonalitet og latterliggjøring, for å unngå og vurdere dem. (Noen som kjenner igjen disse mekanismene i forhold til 9/11-aktivisme? «Nå må du slutte å røyke hasj.» «Ja, og Elvis lever på månen med små grønne menn.» Eller klassikeren «Idiot!» Osv, osv, osv…)

Kognitiv dissonans kan virke begge veier. Det er uhyre vanskelig å opprettholde et vaktsomt åpent sinn. Uansett hva dominerende perspektiv eller verdensbilde måtte være, er det uungåelig å ikke ty til rasjonalisering for å spare seg for tid, eller det mentale stress som oppstår ved behandling av motstridende informasjon. Kognitiv dissonans er faktisk en nødvendig og naturlig mentalfunksjon. Men det er også et fenomen vi bør være bevisst på, både hos oss selv og andre, da det er en prosess som ikke hjelper oss i vår søken etter objektivitet og sannhet.

Reklamer

4 Responses to Kognitiv dissonans: Unngåelse, fornektelse & rasjonalisering

 1. Odd Inge says:

  «Kognitiv dissonans kan virke begge veier». Viktig å få med seg!

  God natt Anders. Stå på med arbeidet ditt.

 2. Anders says:

  Viktig å ha tunga rett i munnen ja, se seg selv i speilet innimellom… Ha en fortreffelig natt du òg!

 3. Jack Daniels says:

  Det sykeste, Anders, med kognitiv dissonans er jo nettopp det at den er et hjelpemiddel for folk til å kunne fortsette å leve sine meningsløse liv slik at status quo ikke blir forandret.

  Det største og beste eksempelet jeg kan komme med er ikke 9/11, men religioner.. og gud og hele den pakka! (Håper for guds skyld (!) at du ikke er religiøs for jeg har begynt å lese bloggen din og liker den..)

  Alle fornuftige, rasjonelle og logiske bevisføringer som har vist at det meste som står i bibelen er usant og feil får likevel ikke voiksne oppegående mennesker til å slutte å tro på gud. Eller være religiøse… hvorfor??

  Kristendommens og Bibelens holdning til kunnskap er skremmende! Redselen de fleste religioner har for å finne ut noe som strider mot troen fører til en forakt for kunnskap og rasjonalitet uten sidestykke i historien. Ettersom all kunnskap og all fornuft er dømt til å vise at enhver religion er feil, er konflikten i realiteten uunngåelig, og resultatene etter nesten 2000 år er helt entydige: Gjennom hele sin historie har religioner bidratt sterkere til å bremse kunnskapsutviklingen og holde opplysningsnivået nede enn knapt noe annet.

  Tror virkelig de kristne på at jorda er 6000 år gammel? Hva med dinosaurene da? Vi har funnet ut at levningene er flere millioner år gamle.
  Og tror kristne at språkene ble til pga Babels tårn? Vet de ingenting om sanskrit og indoeuropeisk og hvordan de tidlige menneskene forflyttet seg og tok med seg språkene?
  Det som er ille er at 70% av de kristne i USA faktisk tror på syndefloden og Noas Ark! Bokstavelig talt! Og vil ha det som pensum inn på skolen, sidestilt med f.eks Darwinisme!
  Tror kristne virkelig at Noas Ark hadde to av ALLE dyr, inkludert de minste insektene om bord, side om side? (10 millioner dyr..!??!! Bare edderkoppartene utgjør 50 000!!) Sist jeg sjekket så går ikke løver, tigre og andre rovdyr villig med på å leve ombord på en båt, uten å drepe andre dyr. Hvorfor var ikke Dinosaurene med på arken? Båten var i Afrika, hvordan kom pingviner fra Sydpolen og isbjørner fra Nordpolen seg om bord på denne? Svømte de bare over, de da? Amerikanske fjellgeiter fra Rocky Mountains, fløy de bare over til Afrika? Husk og på at alle disse dyrene også skal ha mat og vann den tiden de flyter rundt på havet. De skal ha stell, og avføringen skal kvittes med.
  Og hvor kom alt vannet fra? Det finnes steder i verden hvor det regner nesten året rundt, men det blir aldri noen jord-oversvømmelse av det. Det blir lokaloversvømmelse, men det er fortsatt aldri snakk om noe mer enn et par meter på det meste. Så hvordan skal det kunne skje, at i tillegg til mengden av vann som går helt ned til 10.000 meters dyp, så skal også de høyeste topper på jorda (ca 8850m) bli dekket av vann? Hvor kom vannet fra, og hvor tok det veien? Ble det bare tryllet bort? Tok gud en svær øse og kastet det ut i verdensrommet?

  Hva er de kristnes svar på alt som er feil i bibelen? Egyptologene har funnet ut at det ikke fantes slaver i Egypt. (Det var faktisk bønder og gjestearbeidere som ble innkalt og som så på det som et privilegium å jobbe for kongen! Kongen ble ansett som direkte etterkommer av gud. Nyere utgravninger av gravene til bønder som jobbet med pyramidene har vist at de trodde at de i hvertfall kom til himmelen siden de var så heldige å jobbe med pyramidene. De ville ikke fornedre seg og bruke slaver eller kriminelle til å bygge pyramider for kongen. Det var de sterkeste som fikk lov til det, det var statussymbol! Ideen om slaver er helt feil og oppkonstruert helt uten vitenskapelige belegg! Slaver ble en forklaringsmodell fordi de som skrev hadde slaver selv og overførte liknende tanker og handlinger ang situasjoner i gamle dager. Dette er noe av det første man lærer når man studerer historie/ arkelologi/ egyptologi).
  Ifølge bibelen skal Moses og slavene ha vandret 40 år i ørkenen? Virkelig?? 40 år uten et eneste arkeologisk funn av at noen noensinne har vandret i ørkenen? Enda vi kan finne rester av dyr flere millioner år tilbake?
  Husk at i vikingtiden trodde man virkelig at regn og torden skyldtes Tor med hammeren, idag vet vi om vannets kretsløp og positive og negative ladde partikler. Folk trodde at jordskjelv var straff fra gud, vi vet heldigvis om kontinenter og platetektonikk og spenninger. Vi vet også om såkalte ‘gresshoppe-år’ og utbrudd av diverse sykdomsepidemier og trenger ikke tro at det er straff fra gud. Hadde dette vært i middelalderen så hadde selvsagt folk trodd at svineinfluensaen er straff fra gud og funnet en eller annen rar magisk årsak til det.
  Jo mer vitenskapen finner ut, jo mindre trenger et samfunn overtro og religion. Mange argumenter med at religion er i bunn og grunn knyttet opp mot det sjelelige, og er det noe vitenskapen ikke helt har kommet til bunns i. Jeg tror at religion nå er knyttet til akkurat det området der vitenskapen ikke har svar, nettopp fordi det er siste skanse. Før i tiden trodde jo de på jordskjelv, regn, sykdomsepidemier, uår for avlinger som handlinger fra gud. Når dette ble motbevist er nå religion knyttet til mer vanskelig forklarbare ting som liv og død og universets opprinnelse.

  ok stopper her… dette ble langt!

 4. Tilbaketråkk: Kognitiv dissonans: Unngåelse, fornektelse & rasjonalisering | UBESVARTE SPØRSMÅL

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: